Skip to main content

Helpdesk

eHealth vijf voorbeelden

Vijf voorbeelden van eHealth in de thuiszorg

In tijden van vergrijzing en een schrijnend tekort aan zorgpersoneel is eHealth een welkome oplossing. EHealth ontlast het thuiszorgpersoneel en zorgt dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. In dit artikel laten we de kracht van zorg op afstand zien met vijf innovatieve voorbeelden van eHealth in de thuiszorg.

Beeldzorg

Deze vorm van digitale zorg is een waardevol hulpmiddel, met name in de tijd van corona. Maar ook post-corona zijn veel ouderen en zorgprofessionals gebaat bij dit voorbeeld van eHealth. 

Met beeldzorg bieden zorgverleners ondersteuning aan cliënten via beeldbellen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld op een vast moment in de week met de cliënt beeldbellen om te bespreken hoe het gaat en om te kijken of en waarbij de cliënt hulp nodig heeft.

Het voordeel van beeldbellen is dat je elkaars lichaamstaal en gezichtsuitdrukking ziet. Daarbij maakt beeldzorg cliënten zelfstandiger, doordat ze niet langer afhankelijk zijn van een zorgverlener die fysiek langskomt.

Lees ook: zo verbetert eHealth het medicijngebruik bij ouderen

Sociale robots in de zorg

Sociale robots zijn één van de nieuwere voorbeelden van eHealth. Steeds meer thuiszorgorganisaties maken gebruik van sociale robots.

Vooral thuiswonende ouderen met dementie hebben voordeel van deze digitale assistent. Sociale robots brengen structuur in het leven van cliënten door ze aan bepaalde taken te herinneren. Denk bijvoorbeeld aan een geplande afspraak of het innemen van medicijnen. 

Maar naast een geheugensteun, biedt een sociale robot ook gezelligheid. Zo kan de digitale assistent muziek opzetten, een kort gesprek voeren met de cliënt en zelfs bewegingsoefeningen voordoen. 

De robot staat in verbinding met een app. Hiermee kunnen familieleden of zorgmedewerkers op afstand een agenda bijhouden. Ook kunnen ze de cliënt een berichtje sturen om hem of haar op te vrolijken. Hiermee vergroot deze vorm van digitale zorg niet alleen de zelfredzaamheid, maar gaat het ook de strijd aan tegen eenzaamheid. 

Zelfmeetapparatuur

Er zijn verschillende apparaten op de markt waarmee cliënten zelfmetingen uit kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan het meten van hun:

  • Voedingspatroon
  • Beweging
  • Glucose
  • Bloeddruk 
  • Hartslag 

Zelfmeetapparatuur kan zowel preventief als curatief ingezet worden. Aan de ene kant draagt deze oplossing bij aan een gezondere leefstijl, doordat de cliënt inzicht krijgt in zijn of haar gedrag. Aan de andere kant kan de zorgverlener de vitale functies van de cliënt nauwlettend in de gaten houden en hierdoor tijdig ingrijpen. 

Leefstijlmonitoring

Naast zelfmeetapparatuur, is ook leefstijlmonitoring een preventief hulpmiddel in de thuiszorg. Sensoren in de woning registreren de bewegingen van de cliënt. Via een computerprogramma en een app krijgen zorgverleners inzicht in het dagelijks leefpatroon. Hiermee kunnen zij op afstand een oogje in het zeil houden en bijvoorbeeld snel ingrijpen bij een valpartij.

Het systeem registreert ook opvallende veranderingen in het leefpatroon van de cliënt, zoals nachtelijk dwalen. Dankzij dit systeem kunnen zorgverleners vroegtijdig detecteren of de cliënt gebaat is bij extra hulp.

Automatische medicijndispenser met signaal

In dit rijtje innovatieve voorbeelden van eHealth mag Medido niet ontbreken. De automatische medicijndispenser ondersteunt cliënten al sinds 2009 bij het dagelijks medicijngebruik. 

Veel ouderen slikken meer dan tien medicijnen per dag. Het is dan ook niet gek dat zij weleens een medicatiemoment vergeten. Medido ondersteunt cliënten bij het juist gebruik van medicatie. Door middel van een signaal herinnert de medicijndispenser de cliënt aan het medicatiemoment. Reageert de cliënt hier nog steeds niet op? Dan stuurt Medido automatisch een melding naar de thuiszorg. 

De automatische medicijndispenser:

  • Verbetert medicatietrouw
  • Vergroot zelfredzaamheid 
  • Ontlast thuiszorgpersoneel

Ga direct naar Medido dienstverlening.

Medido aanvragen? Meld een cliënt aan

Is één van jouw cliënten gebaat bij medicatiebegeleiding op afstand? Vraag de automatische medicijndispenser aan via het aanvraagformulier! Check eerst of de cliënt in aanmerking komt via het selectieformulier.

Meer weten? Bekijk de veelgestelde vragen in de Medido helpdesk. Wij staan 24/7 klaar om al je vragen te beantwoorden!

De gegevens in dit artikel zijn van toepassing op het moment van publiceren.


Blogoverzicht

08 mei 2021

Medido: Medido meer dan een medicijndispenser

Kwaliteit waarborgen door monitoring
23 november 2023

Kwaliteit waarborgen door monitoring

Persfoto Tom Hofland en Thijs van Nuenen
05 juni 2023

Medido stelt Tom Hofland aan als nieuwe algemeen directeur

Medido en Evondos logo
21 december 2023

Medido en Evondos zetten gezamenlijke missie voort 

02 maart 2021

Research studie over Medido dienstverlening

Medido maakt impact in de zorg
14 maart 2024

Het Medido effect: samen maken we impact in de zorg


Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen rondom Medido? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over medicatiebegeleiding in de woning.

Volg ons op LinkedIn
Word jij onderdeel van ons zakelijke netwerk?
Volg ons op Instagram
Nieuwsberichten over Medido ontvangen?

Webdevelopment © Totoweb | Webdesign © Swirl Design